De oorsprong van NLP laat zich vinden in het modelleren van succesvolle mensen. In het eerste begin waren dit therapeuten maar tegenwoordig zijn uit alle denkbare disciplines succesvolle mensen gemodelleerd en is in kaart gebracht wat het verschil is wat het verschil maakt tussen een succesvol iemand en iemand die nog niet succesvol is. NLP neemt een kijkje achter het gedrag van iemand en zoekt uit wat een persoon denkt, voelt en hoort en hoe je dat ook anderen kunt leren zodat nog niet succesvolle mensen hetzelfde kunnen leren om wel succesvol te worden. Eén van de eerste modellen die deel uitmaken van NLP is hoe je het beste doelen kunt stellen. En dat is precies waar dit artikel over gaat.
Als je iets in je leven wilt veranderen is de eerste vraag die je het beste aan je zelf kunt vragen is een gemakkelijke :‘Wat wil je?” Wanneer je deze, op het oog gemakkelijke vraag, kunt beantwoorden en je koers zet naar je doel toe, is iets veranderen in je leven opmerkelijk eenvoudig.
“It is not in the stars to hold our destiny but in ourselves.”
– William Shakespeare
“Whatever you can do or imagine begin it; boldness has beauty, magic and power in it.”
– Johann Wolfgang Von Goethe
Wat wil je?
Mensen die succes hebben en dat vaker hebben dan anderen (we bedoelen met succes de vaardigheid om doelen te halen in de ruimste zin van het woord. Voor de één heeft succes te maken met geld verdienen, voor de ander is succes om de kinderen een geweldige tijd te geven vol liefde en stabiliteit.) beheersen de kunst om op de vraag “Wat wil je?” een duidelijk en helder antwoord te geven en weten hoe ze actie kunnen nemen om te krijgen wat ze voor ogen hebben. Ze lijken als een magneet toe te trekken naar hetgeen ze willen in plaats van weg te lopen voor wat ze niet willen.
Soms is het gewoon gemakkelijker om uit te spreken wat je niet wilt i.p.v. wat je wel wilt maar er kleeft wel een nadeel aan. Als je aandacht te veel uitgaat naar wat je niet wilt, ben je eerder geneigd om het onderliggende probleem groter te maken en een ander punt is dat er een hardnekkig gerucht de ronde doet en klinkt als:”Where your attention flows, your energy goes.” of te wel wat je aandacht geeft, groeit.
Dus geef je aandacht aan wat je wel wilt. Als je eenmaal weet wat je wilt en je kunt je helemaal voorstellen hoe het zou zijn eenmaal je doel bereikt, je direct de eerste stappen neemt om je doel ook daadwerkelijk te bereiken.
You really do tend to get what you focus on.
Van wie is het doel en heeft het de juiste omvang?
Je doel kan groot of klein zijn maar het is goed om het niet te groot te maken en niet te klein. Dus grootte kan een kritische succesfactor blijken te zijn. Als het doel wat je stelt je het gevoel geeft dat het boven jezelf uitstijgt, is het verstandig om het doel in kleinere stukjes te hakken. Als je bijvoorbeeld het doel hebt om gelukkiger te zijn dan je nu bent, kun je jezelf de vraag stellen:”Welke dingen leveren mij een gelukkig gevoel op?” Een nieuwe baan? Een nieuw huis? Een nieuwe bank? of 3 x per week naar de sportschool. Dit zijn de kleinere doelen die tezamen bijdragen aan een gelukkig gevoel.
Een doel te klein maken kan er toe leiden dat je motivatie verliest of je verveeld.
Een doel kan natuurlijk ook zijn om uit te vinden wat je werkelijk wilt in je leven. Veel mensen lopen rond met deze vraag en eerlijk gezegd is dat prima. Het is erg menselijk om soms moeite te hebben om uit te pluizen wat je wilt, zeker met alle opties die ons ter beschikking staan. Maar als je blijft wachten op een ander die je het antwoord geeft, kan dat behoorlijk wat frustratie opleveren en uiteindelijk loop je het risico iets te gaan doen omdat iemand anders het van je verlangt zonder dat het je uiteindelijk voldoening geeft.
Dus wat is nu echt het verschil wat het verschil maakt?
Wat is nu echt het verschil wat het verschil maakt tussen mensen die doelen ogenschijnlijk gemakkelijk lijken te halen en diegene die dat niet doen.. Om doelen succesvol af te ronden geef ik je graag de suggestie om bij het formuleren van doelen rekening te houden met het volgende:
Formuleer je doel positief.
Dus niet :”Ik wil stoppen met roken” maar wat wil je er voor in de plaats. Je kan denken aan:”ik wil langer leven”
Zorg er voor dat het doel geheel onder jouw controle is en het halen van je doel alleen afhankelijk is van jou.
Dus niet:”Ik wil dat mijn partner meer tijd aan het gezin besteed.” maar wat kan jij doen om te zorgen dat je wens realiteit gaat worden. Dus :”ik wil ons huis nog mooier en gezelliger maken zodat het een feest is om thuis te zijn.”
Beantwoord de volgende vragen:
- Wanneer wil je je doel bereiken? Volgende week, morgen, volgende maand?
- Met wie wil je het doel bereiken? Wie kan je helpen om je doel te bereiken?
- Wat is de context van het doel? Is het alleen relevant voor werk of alleen privé.
Visualiseer hoe je zou weten wanneer je het doel hebt bereikt.
Besteed hier ruim aandacht aan omdat het belangrijk is om voor je zelf een soort bewijstheorie te hebben en exact te weten hoe je zou weten wanneer je het doel hebt bereikt. Hoe beter en langer je visualisatie is, hoe meer kans je hebt om je doel ook daadwerkelijk te bereiken. Immers je geeft je brein de instructie om exact hetgeen te doen wat nodig is om het doel te bereiken. Dus stap eens in de toekomst en denk na over wat je zou zien, horen en voelen als je het doel hebt bereikt. En als je toch bezig bent, maak het dan zo aantrekkelijk mogelijk.
Een belangrijke hindernis om over heen te stappen zijn alle voordelen die je hebt om alles bij het oude te laten. Dat klinkt misschien een beetje gek maar alles bij het oude laten heeft natuurlijk ook wel zijn voordelen. Dus bedenk, wat je graag wil houden zoals het is en tegelijkertijd de noodzakelijke veranderingen door te voeren die bijdragen aan het halen van je doel. Dus stel : je wilt een nieuwe baan met meer uitdagingen maar je wilt wel graag je leuke collega’s houden dan een zou een doel kunnen zijn om een andere baan te krijgen in het bedrijf waar je werkt en hier werk van te maken.
Bedenk meerdere routes…
en zorg dat je opmerkzaam bent en blijft om kritisch naar de resultaten te kijken die je krijgt door je acties en zorg wanneer je niet het resultaat krijgt wat je verwacht om je route bij te stellen. Immers er leiden meerdere wegen naar Rome en er is niets mis mee om je doel bij te stellen. Zelfs een vliegtuig vliegt niet in een rechte lijn naar de gewenste bestemming. Gehinderd door wind, weer en andere vliegtuigen, stelt de piloot continu de route bij om toch op de gewenste bestemming te komen. Dus stel bij indien nodig.
En als laatste, past het doel bij wie jij bent en het leven wat je wilt leven.
Is het het waard om alle tijd en moeite en misschien geld te investeren om het doel te halen. Zorgt het doel ervoor dat je jezelf recht in de spiegel kunt blijven aankijken, strookt het met je waarden en overtuigingen. Stel je zelf maar eens de vraag:”als je het doel nu kon hebben, zou je het direct aanpakken?”
Wat is de eerste stap die je binnen 24 uur gaat ondernemen?
Kies wijs en neem gewoon een eerste kleine stap om het halen van je doel letterlijk in beweging te zetten. En neem snel de tweede stap om in het moment te blijven.
Door het aanhouden van bovenstaande richtlijnen is het bijna onmogelijk om je doel niet te halen. Dus “go for it”
Wat is het voordeel om het op deze manier te doen?
Veel veranderingsprocessen mislukken succesvol omdat mensen soms te snel stoppen met pogingen om het doel te bereiken of veranderingen willen die niet stroken met hun waarden en overtuigingen. Of het nu gaat om een persoon of een organisatie, in beide gevallen gaat het op. Door het gehele proces te doorlopen en de stappen in acht te nemen , kan makkelijker de gewenste verandering plaats vinden.
Ook werkt het proces op dezelfde manier als je anderen wilt coachen bij het halen van hun doelen. Onze suggestie is dan ook om vandaag nog te beginnen met iets wat je graag wilt en je doel uit te schrijven op bovenstaande wijze en dan je eerste actie te nemen. Experimenteer met wat voor jou werkt!
Wat kun je doen en waar kun je mee experimenteren?
Denk aan iets wat je de komende periode graag wilt gaan doen en volg dan bovenstaande stappen. Probeer het gewoon uit, misschien eerst gewoon in gedachten en kijk wat er gebeurt.
Andere dingen die je kunt doen:
- Luister eens goed om je heen en merkt op wanneer mensen daadwerkelijk bezig zijn om een doel te bereiken. Vaak gepassioneerd, vastberaden en gemotiveerd en vergelijk dit eens met mensen die praten over de dingen die ze niet willen. Vaak klagend of vol zelfkritiek. Luister eens naar het taalgebruik en kijk eens naar de lichaamshouding van beide type mensen en bepaal voor jezelf wat jou het meeste kracht kan geven. Ik weet zeker dat je tot de categorie wilt horen die gepassioneerd, vastberaden en gemotiveerd is.
- Vraag je in gesprekken en discussies met anderen eens af:”Wat wil ik uit dit gesprek halen?” en werk dan naar dit doel toe.
- Onthou dat niemand je verplicht om grote stappen te nemen. Kleine stappen zijn even krachtig en soms wel krachtiger temeer omdat ze ook rekening houden met je omgeving en een niet al te grote shock op leveren als je besluit iets te veranderen.
- Geniet van de reis naar je doel toe.
Veel mensen leven hun leven met hetgeen het leven hen voor de voeten werpt. Doelen stellen á la NLP helpen je om een stap dichterbij te zetten naar het leven wat je wilt en een wereld waarin je graag deel van wilt uitmaken.
Blijf nieuwsgierig…
Auteur: Eric Sijbesma
Interesse gewekt? Kijk dan eens op https://nlpacademie.nl/